Kedilerin ısırmaması için onlarla nasıl oynamalıyız

Bu yazımızda kedilerle nasıl oynamamız gerektiğinden bahsedeceğim. Kedilerle oynama, onları oynatmak tabi ki çok zevkli ve en çok sevdiğimiz şeylerden biri. Ancak çevreden sıkça duyduğum üzere, kedilerde ellere, ayaklara saldırma, ısırma, elinizi uzattığınızda kedinin elinizi patilerinin arasına alıp ısırması veya arka ayaklarıyla eşeleme hareketi yapması gibi davranışlar olabiliyor. Bu davranışlar aslında kedinin yavruyken yanlış sevilmesinden, oynatılmasından ve kediye karşı sert ve hırçın davranılmasından kaynaklanıyor. Çünkü tüm kediler olmasa çoğu kedi için bu tür davranışlar kedinin avlanma içgüdüsünü tetikliyor. Yani kedi zaten avlanma yeteneklerini geliştirmek istediği bu dönemde bizim elimizi, ayağımızı av olarak görüyor ve ona göre davranıyor. Özellikle kedinin en korumacı olduğu karın bölgesine ve boynunun alt kısmına yaptığımız hamleler, kedinin avlanma içgüdüsünü tetiklemektedir.

Peki bu davranışların önüne geçmek için kedilerle nasıl oynamalıyız? Örneğin bir ipin ucuna bağlanmış oyuncaklara tüm kediler bayılır. Hatta ipi sarmaya yarana olta gibi oyuncaklar ile oturduğunuz yerden bile kediyi oynatabilirsiniz. Ayrıca kediler çok meraklı hayvanlar oldukları için oyuncakları bir yerlere saklamanız da onların dikkatini fazlasıyla çekecektir. Onlar zaten oyuncağı sakladığınız yerden bulup çıkarırlar, hatta aynı oyunu tekrar etmeniz için getirip önünüze koyabilirler. Ayrıca kediler fırlattığınız şeylerin de peşinden koşmaya bayılırlar. Bunun için pinpon topu, buruşturulmuş bir kağıt, plastik bir top gibi yerde yuvarlanabilen ve kedinin patisiyle sürükleyebileceği oyuncaklar kullanabilirsiniz.

Kedileri lazerle oynatmak ise uzmanlar tarafından kesinlikle tavsiye edilmemektedir. Çünkü kediler peşinden koştukları şeyleri, yani avlarını yakalamak isterler; dolayısıyla lazeri yakalayamadıklarında bu kedilerin psikolojisi üzerinde olumsuz etki yapar. Biz bu bilgiyi bilmeden önce kedilerimizi birkaç defa lazerle oynatmıştık. Ancak sonra fark ettik ki kedi lazer oyuncağını gördüğü anda gözlerini fal taşı gibi açıyordu ve kedinin lazerden korktuğu her halinden belli oluyordu. Yani hem lazeri yakalamak istiyor, hem de ondan korkuyor. Fakat peşinden koşunca da yakalayamıyor. Yani bu durum kedi için adeta bir psikolojik travmaya neden oluyor. Bu nedenle kedileri bu tür oyuncaklardan ziyade yakalayabilecekleri oyuncaklarla oynatmak gerekiyor. Hatta uzmanlara göre bir ipin ucuna bağladığınız tüylü oyuncağı birkaç sefer kediden kaçırsanız bile üçüncü, dördüncü seferde kedinin yakalamasına izin vermeniz gerekiyor.


Özetlemek gerekirse, kedileri özellikle yavruyken doğru şekilde oynatmak ve sevmek, ilerde ortaya çıkabilecek ve geri dönüşü zor olan davranış bozukluklarının önüne geçmenize yardımcı olacaktır. Özellikle küçük çocukları kedilere karşı hırçın olmamaları, kedinin karın ve sırt bölgesine müdahale etmemeleri ve çok fazla el ile oynatmamaları konusunda bilgilendirmekte fayda var.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Scottish Fold'ların Hikayesi

Kedi Beslerken Yaptığımız 10 Yanlış