Scottish Fold'ların Hikayesi


Scottish fold kedi türü ilk olarak 1961 yılında William Ross isminde bir çoban tarafından İskoçya’nın Tyside Bölgesinde keşfedilmiş. William bir gün işten eve dönerken, komşu çiftliğin bahçesinde, kulakları kıvrık, beyaz bir kedinin koşturduğunu görmüş. Karısının kedilere ilgisi olduğunu bildiğinden, gördüğü şeyi karısı Mary’ye anlatmış. Mary çok heyecanlanmış ve o çiftliğe gidip kedi hakkında bilgi edinmeye karar vermişler.  Kedinin adı Susie imiş. Annesi ve babası bir çiftlik kedisiymiş. Annesi bir trafik kazasında ölmüş, baba ile ilgili ise hiçbir bilgi yok.  Ross ailesi kedinin sahiplerinden yavrulardan birini istemiş, onlar da kabul etmişler. 2 yıl sonra Susie’nin yavruları olmuş. Sözleştikleri gibi, Ross ailesi bu yavrulardan birini almış ve adını Snooks koymuş. Snooks da annesi Susie gibi kıvrık kulaklı ve beyazmış. 

Susie

Sonrasında sahipleri Snooks’u sarman bir erkek kediyle çiftleştirmişler. Yavrulardan sadece biri kıvrık kulaklı olmuş. Adını snowball koymuşlar. Snooks daha sonra ise bir British Shorthair ile çiftleşmiş. Bunun sonucunda ise iki tane kıvrık kulaklı kedi dünyaya gelmiş. Denisla Hester, Denisla Hektor. İşte günümüzdeki scottish foldların ataları bu üç kediye dayanıyor. Snowball, Denisla Hester ve Denisla Hektor. İlerleyen yıllarda, İngiliz genetikçilerinin başlattığı yetiştirme programıyla birlikte Ross ailesi birkaç yavru daha edinmiş. İlk zamanlarda bu kedi türüne İngilizce’de kesik, budanmış manasına gelen “lops” adı verilmiş, ancak sonradan Scottish Fold denmiş.


Büyük ve yuvarlak gölzeri ve toparlak vücudu haricinde; scottish fold kedilerin asıl dikkat çeken özelliği kulaklarının kıvrık olmasıdır. Öne doğru ve kafanın şeklini alacak şekilde kıvrılan kulaklar kediye adeta bir baykuş görünümü vermektedir. Scottish fold kediler kıvrık kulaklı olabildiği gibi dik kulaklı da olabilmektedir. Dik kulaklı doğarlar ve 3- 4 haftalıkken kulaklar kıvrılır…veya kıvrılmaz. Dik kulaklı olan türlere, dik kulaklı scottish fold veya scottish straight denmektedir; burada foxy’yi örnek verebiliriz. Çünkü Foxy’nin babası da dik kulaklı bir scottishti. Kulakların kıvrık olması genetik bir mutasyonun sonucudur. Bu genetik bozukluk kedide kıkırdak gelişimini etkilemekte, bunun sonucunda kulaklar kıvrık olmaktadır. 


Fakat maalesef bu genetik mutasyonun tek sonucu kulakların kıvrık olması değildir. Bu kedilerde tutuk yürüyüş, topallık, arka bacaklarda şişlik, minyatür görünüm gibi şikayetlere neden olan kalıtsal osteokondrodisplazi, kısaca OCD rahatsızlığı bulunabilmektedir. Bu nedenle iki scottish fold kedinin asla birbiri ile çiftleştirilmemesi gerekir, çünkü bu durumda, yavrularda bu rahatsızlık çok daha erken ve şiddetli şekilde ortaya çıkmaktadır. Scottish fold kediler genellikle Scottish Straight, British Shorthair veya Amerikan shorthair kedilerle çiftleştirilmektedir.


Kıvrık kulaklı olsun veya olmasın, scottishler genellikle sakin, insancıl, uyumlu ve oyuncudur. Dikkat çekmeye bayılırlar. İnsanların etrafında olmayı severler. Mesela evin içinde sizi oda oda takip edip, kendisiyle temas kurmanızı sağlayacak spesifik noktalara yatarlar. Yatmak demişken, scottish foldlar çok değişik şekillere girerek yatabilirler. Akışkan olmasalar da girdikleri kabın şeklini alabilirler. Ayrıca kendilerine has bir oturma şekilleri de vardır. Velhasıl oturmasını kalkmasını bilen bir kedi türüdür. 

Meraklı halleri onları genelde komik duruma düşürür. Mesela onları bir çekmecenin içinde oynayacak veya atıştıracak bir şey var mı diye bakarken bulabilirsiniz. Ancak tabağınızdan yemek çalmak ve ya patisiyle su sıçratmak gibi huyları yoktur. Çok enerjik görünmeseler de aslında oynamayı, koşturmayı çok severler. Genellikle tutup getirme, bulup çıkarma gibi merak duygusuna hitap eden oyunları tercih ederler. Ancak yalnız ve hareketsiz bırakıldığında tembelliğe ve kilo almaya çok yatkındır. Bu nedenle onları aktif tutmak önemlidir. Bunu kendiniz yapamıyorsanız, sizin yerinize ikinci bir kedi yapabilir. Düzenli egzersiz, gelecekte ocd rahatsızlıklarının oluşmasını da engelleyebilir. Bu arada, kısa tüylü scottish foldların her hafta, uzun tüylü kedilerin ise her gün taranması önerilmektedir.

Yorumlar

  1. Emre bey. Ben Fatma bloğunuzu yeni keşfettim.Videolarınızı zevkle izledim ve bilgilendim Benim de bir Scottish fold kızım var.Başlangıçta emaneten baktım asıl sahibi işlerini düzeltemeyince bana bıraktı. Bir aydır benim diyebiliyorum, Kızım 2 yaşında 1 yıl kadar önce ara ara dışkısında kan gördüm veterinerimiz muayene etti dışkısında parazit araştırması yaptı sonuçta bir şey bulamadı mamasını değiştirdik. Önce etli mama idi somonlu mamaya geçtik-ADVANCE somonlu mama.Akşam yine kan gördüm . Kıvrık ta bu tür problemler yaşadınız mı Sizi daha profesyonel gördüğüm için yardım almak istedim. Umarım yardımcı olursunuz. Şimdiden teşekkür ederim

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Efendim korkmanıza gerek yok kaka da koyu kahve renk kan hariç görülen sumuksu kan kediniz kaka yaparken kanalların yırtılması sonucu oluşuyor ve bu korkulacak bir durum değil. Bir-kac gün yumuşak gıda verirseniz kediniz rahat olması için iyi olacaktır.

      Sil
  2. Merhaba, belki kabızlık vardır, bol su içtiğinden emin olun, arada bir iyi yaş mamalardan da verebilirsiniz.

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Bu blogdaki popüler yayınlar

Kedilerin ısırmaması için onlarla nasıl oynamalıyız

Kedi Beslerken Yaptığımız 10 Yanlış