Sıcaklardan Bunalan Kedi-Köpekleri Serinletmenin 10 Yolu



Evet arkadaşlar “esmiyor”, “yaprak kıpırdamıyor” “biraz esse” “esince de sıcak esiyor abi” “kapıyı da aç da cereyan yapsın”... Bu cümleleri bu günlerde çok kullanıyoruz çünkü malum yaz geldi ve havalar çok sıcak. Peki, bu havalardan sadece biz mi etkileniyoruz? Tabi ki hayır. Hayvan dostlarımız bizden daha çok etkileniyor. Sokak hayvanları tüm gün dışarıda, sıcağın altındalar. Üstelik biz istediğimiz zaman su içip susuzluğumuzu giderebiliyoruz ama onlar biz vermediğimiz sürece su da içemiyorlar. Bu nedenle hiç olmazsa şu günlerde evimizin önüne bir kap su koymayı ihmal etmeyelim.



Bu hatırlatmayı yaptıktan sonra evimizdeki hayvanların sıcaktan bunalıp bunalmadığını nasıl anlayabiliriz ve onları nasıl serinletebiliriz bunlara bakalım. Öncelikle belki de neden böyle bir şey yapalım ki, ne gerek var, onlar kendi başlarının çaresine bakarlar diyenler için bilgi vermekte fayda var. Örneğin köpeklerin vücut sıcaklığı bizden daha fazladır ve serinleme becerileri bizden zayıftır. İnsanların tüm vücudu ter bezleriyle kaplıyken, köpekler sadece burunlarından ve patilerinden terler. Köpeklerin serinlemek için asıl kullandıkları yöntem soluk soluğa nefes almaktır. Dilini dışarı çıkarıp hızlı hızlı nefes aldığında vücuttaki su, burun kanallarından ve dilinden buharlaşır, bu da serinlemelerine yol açar. Ancak çok sıcak havalarda bu yöntem de çok etkili olmayabilir. Aşırı vücut sıcaklığı köpeklerde beyin, kalp ve sinir sistemine ciddi zararlar verebilir.



Köpeklerin sıcaktan bunaldığını gösteren işaretler ise şunlardır: Dili dışarıda hızlı nefes alıp verme, Dilinin ve diş etlerinin pembe veya kırmızı olması, Ağızlarının kuruması, normalden daha fazla uzanma ve hızlı hızlı nefes alma, zeminin fazla sıcak olduğu durumlarda patilerini kaldırmaları, daha ciddi durumlarda ise kusma, tökezleme ve denge kaybı.
Bu tür işaretler varsa köpeğinizi serin veya gölge bir yere almakta fayda var. Hatta mümkünse ıslak bir süngerle karnını, ayaklarını ve koltuk altlarını silebilirsiniz. Durum düzelmediği takdirde doğruca veterinere koşmak gerekiyor. Ayrıca veterinerler diyor ki; Köpekleri sıcak havalarda bir dakikalığına bile olsa arabada yalnız bırakmayın. Sıcak asfaltta yürütüp, koşturmayın; Köpeğinizle havanın serin olduğu saatlerde egzersiz yapın ve tabi ki taze suya erişimlerini her zaman sağlayın.
Kediler ise bildiğiniz gibi sıcağı severler. Ayrıca vücut sıcaklığını korumada köpeklere göre daha başarılıdırlar. Sürekli kendilerini yalayarak, nemin tüylerinden buharlaşması sayesinde kendilerini serinletebilirler. Yine de aşırı sıcaklarda biraz yardım iyi olabilir. Örneğin kediler sıcak havalarda bolca tüy döker, ancak bu dökülen tüyler bazen yere düşmeye fırsat bulamaz ve diğer tüylerin üzerinde bir tabaka halinde birikir. Bu da vücut sıcaklıklarının artmasına sebep olur. Bu nedenle kedileri düzenli olarak taramak ve bu serbest tüyleri almak vücut sıcaklıklarının düşmesine yardımcı olacaktır.



Kediler de aşırı sıcaklarda nadiren de olsa köpekler gibi dilleri dışarıda nefes alıp verebilirler. Bu durumlarda kediyi serin yere almak ve daima suya erişimini sağlamak gerekir.  Kediler aslında zaten bu konuda uyanıktır. Dikkat ederseniz sıcak havalarda, fayans, beton gibi serin zeminlerde yatarlar, tıpkı soğuk havalarda battaniye, kalorifer peteği gibi sıcak yerleri tercih ettikleri gibi...
Sanıldığının aksine kedileri ve köpekleri tamamen traş ettirmek onları serinletmekten ziyade daha da sıcaklanmalarına neden olur. Özellikle çift kat kürke sahip hayvanlarda alttaki tüy tabakası mükemmel bir izolasyon sağlar. Yapılan bir testte, çift kürke sahip bir köpek türünün, önce kapalı ortamda ardından güneşli ortamda, dış kürkünün ve karnının sıcaklığı ölçülmüş. İlk ölçüm 22 derece sıcaklıkta bir kapalı ortamda gerçekleştirilmiş. Bu durumda köpeğin dış kürkünün sıcaklığı 26,6 derece, karnının sıcaklığı ise 32 derece ölçülmüş. Köpek 33 derece sıcaklıkta, 2 dakika güneş altında kaldığında ise dış kürkünün sıcaklığı 63 dereceye yükselmiş, karnının sıcaklığı ise sadece 0.3 derece artarak 32.3 dereceye yükselmiş. Yani bu köpek traş edilmiş olsaydı teni doğrudan güneş ışınlarına maruz kalacağından 63 derece olacaktı. Görüldüğü gibi çift kat kürk sayesinde köpeğin vücut sıcaklık dengesi mükemmel biçimde korunmuş. Bu nedenle uzmanlar sağlık riski olmadan kedilerin ve özellikle çift kürklü köpeklerin tamamen traş edilmesini tavsiye etmiyor. Ayrıca hayvanların kürkü onları, güneşin doğrudan ışınlarının sebep olduğu cilt yanıkları ve cilt kanseri hastalıklarından koruduğu da belirtiliyor.



Alınacak önlemleri Toparlayıp madde madde özetlersek:
1-Kedi ve Köpekleri çok kısa süreliğine de olsa sıcak havalarda arabada bırakmayın. Verilere göre dışarının sıcaklığı 22 derece olsa bile arabanın içi bir saat içinde 47 dereceye çıkabiliyor. Her yıl bu şekilde çok sayıda köpek ölüyormuş.
2-Evi serin tutun
3-Güneşin yoğun olduğu saatlerde kedi ve köpekleri dışarı çıkarmaktan ve egzersiz yaptırmaktan kaçının
4-Daima taze su bulundurun ve su tükettiklerinden emin olun. Su kabına bir iki buz küpü de atabilirsiniz.
5- Kalp krizi riskini es geçmeyin. Dili dışarda çok hızlı soluma, çok fazla salya, yüksek nabız, dilin veya diş etlerinin kıpkırmızı olması, denge kaybı, kusma, ishal gibi durumlarda acilen veterinere gidin.
6- Kedilerde dili dışarda soluma durumunda kediyi fan veya klima olan bir ortama alıp serinlemesini sağlayın.
7- Sıcak havalarda kedi ve köpekleri sık sık tarayın.
8- Kedileri arada bir soğuk nemli bezle silerek veya oynatarak serinletebilirsiniz. Köpekler ise genelde suyu sevdiğinden doğrudan suya sokabilirsiniz.
9- Hayvanları sıcak asfaltta yürütmekten kaçının. Hava 25 derece iken asfaltın sıcaklığı direk güneş ışığı altında 50 dereceye kadar çıkabilir.
10- Traş ettirme mevzusunu kediler için aklınızdan bile geçirmeyin. Çünkü garip gelse de kedilerin kürkü aslında onların serin kalmasında en büyük etken. Köpeklerde ise çift kürklü köpeklerin traş edilmesi daha önce anlattığım sebeplerle tavsiye edilmiyor. Ancak uzun tüylü köpeklerin tüylerinin kısaltılabileceği savunuluyor. Yine de dediğim gibi bu konuda veterinerler arasında farklı görüşler mevcut.


Yorumlar

  1. Evcil dostunuz için sizlere https://petzzkuafor.com/ kedi kuaförü olarak petzzkuafor.com önermekteyiz.

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Bu blogdaki popüler yayınlar

Scottish Fold'ların Hikayesi

Kedilerin ısırmaması için onlarla nasıl oynamalıyız

Kedi Beslerken Yaptığımız 10 Yanlış